Sanal Dünyada Güvenliğimizi Sağlayan En Önemli Unsur: Şifrelerimiz

Sanal Dünyada Güvenliğimizi Sağlayan En Önemli Unsur: Şifrelerimiz

Sanal dünyada güvenliğimizi sağlayan en önemli unsur parolalarımız. Şifreleri kırmak için çeşitli algoritmalar mevcut. Ancak bu tür yazılımlara ihtiyaç duymadan da “basit” şifreleri tahmin etmek zor değil; Sosyal medya hesaplarında özel bilgilerin herkesle paylaşılması ve bağlantıların gizli olmaması gibi durumlar parolalar konusunda büyük zafiyetlere yol açabiliyor.

2 Mayıs Dünya şifre günü için, siber güvenlik şirketi McAfee’nin ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Hindistan ve Avustralya’da yapmış olduğu araştırmada istatistikler şu şekilde:

  • İnternet kullanıcılarının %37’si parolalarını saklamak için kağıtlara yazıyorlar,
  • Aynı parolaları farklı hesaplarında da kullananların oranı %34,
  • Şifre yöneticilerini kullananlar %20’lik dilimde,
  • Kullandıkları cihazlarda herhangi bir şifre kullanmayanların oranı %54
  • Parolalarını başkalarıyla paylaşmaya açık olanların oranıysa %60

Siber dünyadaki kötü niyetli kişilerin neredeyse ilk hedefinde olan şifreler, güvenlik için bu kadar önemliyken, kullanıcılara yalnızca ufak tefek işler düşüyor. İşte güçlü bir parola oluşturmak için 6 adım:

1)Parolalarınızın uzunluğuna dikkat etmelisiniz. Bazı platformlarda belli bir uzunluğun altında parola belirlemek mümkün değil, fakat bu ilkeyi benimsememiş platformlar için de güvenliğiniz adına orta karar uzunlukla bir şifre belirlemenizi öneririz. Uzun şifreleri tahmin etmenin zor olduğu gibi, karakter kombinasyonlarıyla da öngörülmesi mümkün olmayan karakter kümeleri, şifrenizi güçlendiren ilk adım.

2)Farklı Karakterlerin Kullanılması Parolanızı oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise, parolanızın okunabilirliği. Parola olarak kullanmak istediğiniz bir sözcüğü yalnızca harflerden oluşturmak zorunda değilsiniz, örneğin kelimenin içinde geçen “e” harfi yerine e’ye benzediğini düşündüğünüz herhangi bir karakter kullanabilirsiniz, bu genellikle 3 oluyor, fakat bunu bilen yalnızca siz olmalısınız.

3)Parolaların Bilgi İçermesi Parolanız sizin hakkınızda bilgi içermemelidir. Doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, doğduğunuz şehir artık yalnızca sizin tarafınızdan bilinmiyor. Bunlar dışında, yalnızca sizin için bir anlamı olan karakter kümeleri kullanmanız tahmin edilebilirliği ortadan kaldırır.

4)Parolanın Periyodik Olarak Değiştirilmesi Kullandığımız birçok platform çoğu zaman siber saldırılara uğruyor ve şifrelerin tutulduğu veritabanları da açığa çıkıyor. Bu saldırıları her zaman açıklamayan platformlardan dolayı da güvenliğimiz tehlikeye girer. Bunu önlemek için de periyodik olarak şifrelerinizi değiştirmelisiniz.

5)Çoklu faktör doğrulaması sunan platformlarda bu özelliği kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu doğrulama sistemi şifrenizi girmenizin yanında, farklı bir hesabınızdan da ilgili platforma giriş yapılacağına dair sizden onay ister. Şifrenizin bir başkası tarafından ele geçirilmesi durumunda bile, sizden bir onay olmadan ilgili hesaba girişin gerçekleşmesini önler.

6)Kullandığınız her hesap için farklı bir parola belirlemek, bir hesabınızdaki parolanızın açığa çıkması durumunda diğer hesaplarınızın ulaşılabilirliğini engeller.

Ve en önemlisi şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.

Referanslar:

Melissa Riofrio (2019). 5 alarming facts in honor of World Password Day. https://www.pcworld.com/article/3392860/5-alarming-facts-in-honor-of-world-password-day.html

Gary Davis (2019). McAfee provides tips for World Password Day 2019.https://www.deccanchronicle.com/technology/in-other-news/020519/mcafee-provides-tips-for-world-password-day-2019.html

Emre Ömer Zehir (2019). Dünya Şifre Günü Geliyor: Güçlü Bir Şifre Nasıl Seçilir. https://www.webtekno.com/dunya-sifre-gunu-geliyor-guclu-bir-sifre-nasil-secilir-h67846.html