Çevrimiçi Dünyada Güvenlik: Bir Web Sitesi Nasıl Engellenir?

Çevrimiçi Dünyada Güvenlik: Bir Web Sitesi Nasıl Engellenir?

Dünyanın en büyük bilgi paylaşım ağı olan World Wide Web’in (www) kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçti. Dünyayı küresel bir köy haline dönüştüren ve web kullanıcılarına zengin içerikler sunan bu sistemin, teknolojik gelişme ve entelektüel birikim üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Ancak hız kesmeden büyüyen bu platformda zararlı içeriklerin sayısı da aynı oranda artıyor. Özellikle, İnternet kullanım yaşının giderek düştüğü de akılda tutulduğunda bu konuda ciddi adımlar atılması ve önce bireysel ölçekte farkındalık kazanılması şart. Örneğin, sosyal medya platformları çoğu zaman güncel olayları takip etmenin en kolay yöntemi olsa da bu platformlarda kontrolsüzce paylaşılan içerikler özellikle çocuklar üzerinde ciddi hasarlara neden olabiliyor.

Bu sebeplerden dolayı erişilmesini istemediğimiz web sitelerine erişimi engelleyebilir ve böylece özellikle gençler ve çocuklar için daha güvenli bir internet ortamı sağlayabiliriz. Bu çerçevede, tek veya birden çok web sitesini engellemek için uygulayabileceğimiz birçok yöntem mevcut.

1)      Ebeveyn Denetimleri (Parental Controls)

Eğer bir Mac kullanıcısıysanız klavye üzerinden “cmd” ve “space” tuşlarına aynı anda basarak spotlight search arama kısmına Ebeveyn Kontrolü (Parental Controls) yazarak ulaşabilirsiniz. Sistem Tercihleri (System Preferences) altında “Ebeveyn Denetimleri” seçeneğini kullanarak da bu kısma ulaşabilirsiniz.  

Bu alanda karşımıza iki seçenek gelmektedir. Kullandığınız hesabı ebeveyn denetimli bir hesaba çevirmek ya da ebeveyn denetimi altında yeni bir hesap açmak.

Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmak istediğimiz zaman bizden, hesabı kullanacak olan kişi için bir profil oluşturmamız istenecektir. Bu alanda, hesabı kullanacak kişinin yaş ve isim bilgilerini girip yeni bir kullanıcı hesabı oluşturabiliriz.

Resim3

Hesabı oluşturduktan sonra ise “Web” alanına gelip gerekli kısıtlamaları buradan gerçekleştirmekteyiz. Mac, Default olarak, "Yalnızca Bu Sitelere Erişim İzni Ver" (Allow Access to only these websitesi) butonunun altında çocuklar için uygun gördükleri web sitelerini aşağıda görebileceğiniz üzere sıralamaktadır. Eğer sadece bu web sitelerine erişim sağlansın istiyorsanız bu butonu tıklayabilirsiniz.

Erişim izni verilen/verilmeyen siteleri belirlemek için ise "Kişiselleştir" (Customize) seçeneğini kullanmak gerekiyor. Bu alanda erişim izni vermek istediğiniz sitelerin web adreslerini (URL) yukarıdaki bölmeye, erişim izni vermek istemediğiniz web adreslerini ise altta bulunan bölmeye yazıyoruz. Böylece gerekli gördüğümüz engellemeleri gerçekleştirerek daha güvenli bir ortam sağlamış oluyoruz.

Eğer bir Windows 10 kullanıcısıysanız sırasıyla tamamlamanız gereken adımlar, temeli aynı olsa da farklı bir işletim sistemi olması sebebiyle değişkenlik gösterecektir. Sırasıyla Ayarlar > Hesaplar > Aile ve Diğer Kullanıcılar sekmelerine gelmelisiniz. Eğer Microsoft hesabınız bağlı değilse ilk olarak “Microsoft hesabı ile oturum aç” kısmı ile başlamanız gerekmektedir. Hesabınız yok ise yeni bir Microsoft hesabı açarak aile üyelerini ekleyeceğiniz ana hesaba sahip olmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra aile üyesi ekleme seçeneği aktif hale gelecektir. Aile üyesi eklemek istediğimiz zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir görsel çıkacaktır. Buradan her bir kullanıcı için “Çocuğunuz İçin Bir Hesap Oluşturun” yazısına tıklayıp profil oluşturmanız gerekmektedir.

Resim7

Yukarıda belirtilen işlemleri tamamladıktan sonra https://account.microsoft.com/family/ adresine giderek hesabınızdan eklediğiniz her bir aile üyesi için erişimine izin verilen/verilmeyen siteleri belirleyebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için “Web’e Göz Atma” sekmesine gelerek “Uygunsuz Web Sitelerini Engelle” butonunu aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Böylece izin vermek istediğiniz web sitelerini ve engellemek istediğiniz web sitelerini girerek çocuğunuz için çevrimiçi platformlarda daha güvenli bir ortam sağlayabilirsiniz.

1)      Host Dosyaları

Farklı işletim sistemlerinin ebeveyn kontrollerinin yanı sıra, Host dosyaları üzerinde değişiklikler yaparak girilmesini istemediğiniz web sitelerine erişimi engellemek mümkün. Host dosyalarını kısaca web sitelerine erişmek istediğimiz zaman öncelikli olarak kullanılan bir adres defteri olarak tanımlayabiliriz. Bu dosyalar, içerisinde alan adlarını ve ilişkili IP adreslerini barındırır.  Eğer Mac kullanıcısıysanız sırasıyla aşağıdaki işlemleri takip ederek istediğiniz web sitesine erişimi engelleyebilirsiniz.

İlk olarak yapacağımız işlemleri terminal üzerinden gerçekleştireceğimiz için cmd + space yardımıyla spotlight araması yaparak terminale erişebilirsiniz ya da Finder Üzerinden Uygulamalar > İzlenceler > Terminal sırasını izleyerek ulaşabilirsiniz.

Terminal üzerinde sudo nano /etc/ hosts komutunu çalıştırdığımız zaman (Karşımıza plain text çıkacaktır, düzenlemek için isterseniz “nano” dışında bir editör de kullanabilirsiniz) Mac parolanızı da girdikten sonra karşınıza aşağıdaki görsel çıkacaktır.

Erişimini engellemek istediğiniz web sitesini aşağıda verilen görseldeki gibi düzenlemelisiniz. 127.0.0.1 IP adresini yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak engellemek istediğiniz web adresini yazarak erişimi engelleyebilirsiniz. Ancak bu noktada web adresini yazarken “www” kullanmalı “http” ya da “https” kullanmamalısınız. Eğer Nano text editörünü kullanıyorsanız eklemelerinizi yaptıktan sonra Control ve O tuşlarına basarak değişikliklerinizi kaydedebilir, sonrasında ise Control ve X tuşlarına basarak editörden çıkış yapabilirsiniz.

Linux işletim sisteminde de aynı komutlarla terminal üzerinden erişimi engelleyebilirsiniz. Eğer bir Windows kullanıcısıysanız C:\Windows\System32\drivers\etc klasöründe bulunan Hosts dosyasını not defteri ile açarak aynı komutu ekleyebilirsiniz (Örneğin: 127.0.0.1 www.facebook.com). Aşağıdaki görsel örnekte, popüler bir sosyal ağ sitesine erişimi engellemenin örneğini görebilirsiniz.

1)      Yönlendirici Ayarları

Yönlendiricinizin (Router) her durumda, belirtilen web sitelerini engelleyebilme kapasitesine sahip olmamasına rağmen, çoğu yönlendirici, web sitesi erişimini tamamen, haftanın belirli günlerinde ve hatta belirli saatlerinde kısıtlamak için gerekli donanımlara sahiptir. Genel olarak, evinizde kullandığınız modem sizin yönlendiriciniz olacağı için, 192.168.1.1 adresini kullanarak, kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra yönlendirici arayüzüne erişebilirsiniz. Bu arayüzde de kullandığınız yönlendirici özelliklerine göre gerekli filtrelemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

2)      İnternet Tarayıcısı Üzerinden

Son olarak, kullandığınız internet tarayıcısı üzerinden de istenmeyen websitelerine erişimi engellemek mümkün. Google Chrome ve Mozilla Firefox internet tarayıcıları üzerinden BlockSite uzantısını ekleyebilir ve eklenti üzerinden sırasıyla seçenekler, ekle kısmına gelerek engellemek istediğiniz web sitelerini ekleyebilirsiniz.

Derleyen: Ferhat Demirkıran

REFERANSLAR

https://www.digitaltrends.com/computing/how-to-block-a-website/

https://www.webtekno.com/site-engelleme-nasil-yapilir-h97077.html